BİLGİLENDİRME

Prof. Dr. Gazi Zorer

Perthes Hastalığı





PERTHES HASTALIĞI

2 ila 12 yaş arasında çoğunlukla erkek çocuklarda ortaya çıkan bir hastalıktır. Kalça ekleminin bir tarafını oluşturan uyluk kemiğinin baş kısmında, büyüme kıkırdağının üzerindeki kemik bölümünde meydana gelen bir problemdir. Bilinen verilere göre bu bölgenin kanlanması bozulmakta, bir süre sonra tekrar düzelme, iyileşme ve yeniden şekillenme olmaktadır. Bu süreç, kesin olarak tespit edilememekle birlikte 2 ila 4 yıl kadar bir süre içerisinde tamamlanmaktadır. Bu dönemde sorun yaşanan bölgenin her zaman tamamı etkilenmemektedir. Bazen bir kısmı sağlam kalmaktadır, buna göre sonuç iyi ya da kötü yönde sonuçlanmaktadır.



Hastalığın ilk başlangıç döneminin belirti vermediği, en az 6 aylık sürenin sessiz geçtiği tahmin edilmektedir. . İlk belirtiler daha çok diz ağrısı ve kalça ağrısı ile birlikte aksamanın ortaya çıkmasıdır. Bazen diz ağrısı ile doktora götürülen çocuklara diz grafisi çekilerek normal olarak değerlendirilmekte ve tanı gecikebilmektedir.



Tanı konulduktan sonra hastalığın sürecini değiştirecek özgün bir tedavi henüz mevcut değildir. Hastalığın devamında kalça eklem ilişkisinde bir bozulma oluşmadığı sürece herhangi bir müdahalede bulunulmamaktadır.

Geçmişte bacağa takılan bazı cihazlar kullanılmakta idi. Ancak zamanla yapılan bilimsel çalışmalarda bu tedavilerin etkisiz olduğu, hastalığın seyrini değiştirmediği tespit edilmiş ve bu tür tedaviler terk edilmiştir. Kalça eklem ilişkisinde bir bozulma, bir kayma meydana gelirse ameliyat edilerek bu olumsuz gelişmenin önlenmesi amaçlanır. Sonuçta hedef, normale yakın bir kalça ilişkisi ile hastalığın sonlanmasıdır.



Perthes hastalığı kötü bir hastalık değildir. En kötü sonuç bacakta 1,5 - 2 cm. kısalık, kalça hareketlerinde biraz kısıtlılık ve 30-40 yaşlarında kireçlenme nedeni ile ağrılı bir tablo ile hastanın protez ameliyatına gereksinim duymasıdır. Tedavinin amacı ileride ortaya çıkabilecek bu tür sorunları önlemeye veya en azından ertelemeye yönelik girişimlerde bulunarak hastaya yardımcı olmaktır. Bu amaçla 3 er aylık periyotlarla hastalığın seyri izlenir, ağrı ve aksamanın arttığı dönemlerde ilaç desteğinde bulunularak izleme sürdürülür, çocuğun aktivitesini sınırlandırıcı önlemler alınabilir, kalça eklem ilişkisinde bozulma ortaya çıkarsa bu aşamada ameliyata karar verilir.





 

   
Site İçeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Saygılarımızla.

Copyright © 1988-2024. Prof. Dr. Gazi Zorer. Tüm hakları saklıdır. Tekil :284722  Hit :660976  Online: 2  | Son Güncelleme : 19.03.2024.