BİLGİLENDİRME

Prof. Dr. Gazi Zorer

Bacak Kısalıkları, Uzatma Ameliyatları





BACAK KISALIKLARI / UZATMA AMELİYATLARI

Çeşitli nedenlerle, doğuştan gelen ya da sonradan oluşan kimi hastalıklar sebebi ile insanlarda bacak uzunluk eşitsizlikleri ortaya çıkmaktadır.

Bacak kısalığı sadece bir topallama nedeni olmayıp, ayağın şeklini de bozar, ayrıca bel problemlerine de neden olur. Bu nedenle özellikle çocukluk çağında ameliyata gerek olmayan kısalıklarda kısalığı düzenleyici ayakkabılar kullanılarak bu sorunlar engellenir.

BACAK KISALIĞI İLE YAŞAMAK KADER DEĞİLDİR!

Uzatma ameliyatlarında kullanılan malzemeler genellikle dışarıdan bacağa takılan cihazlardır. Üç tipi vardır. Birincisi, halka sistemidir, kemiğin içinden geçen teller bu halkalara tutturulmaktadır. İkinci tipte bacağın bir tarafında uzunlamasına duran cihazdan çıkan çivilerin uçları kemiğin içindedir. Üçüncü tip bu iki tipin birlikte olduğu kombine sistemlerdir. Hastalığın durumuna göre bunlardan biri seçilir.



Ameliyatta bu cihazlardan biri takılır ve kemikler kesilir, bir gün sonra taburcu edilen hastanın takibi ayaktan yapılır. 10-12 gün sonra bacak uzatılmaya başlanır. Her gün yaklaşık 1 mm. açılma sağlanır. Hedeflenen uzatma miktarına ulaşılınca cihaz kilitlenir ve bekleme dönemine geçilir. Bu dönemde kemiğin uzatılmış bölgesinde yeni oluşan kemiğin iyice sertleşmesi beklenir. Güvenli miktarda kemiğin güçlendiğinden emin olunca cihaz çıkartılır. Hasta normal yaşamına döner.

Çocuklarda büyüme dönemi boyunca ileriki yıllarda tekrar kısalık oluşabilir. Bu nedenle sonraki dönemde tekrar ameliyat yapılması gerekebilir. Bu nedenle büyüme dönemi sonuna kadar çocuk hastalar izlenmelidir.







 

   
Site İçeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Saygılarımızla.

Copyright © 1988-2024. Prof. Dr. Gazi Zorer. Tüm hakları saklıdır. Tekil :297764  Hit :686572  Online: 2  | Son Güncelleme : 19.03.2024.