ÖZEL İLGİ ALANLARI

Prof. Dr. Gazi Zorer

Ultrasonografi ile Bebek Kalça Muayenesi








Kalça çıkığı ve kalça gelişim yetersizliklerinin sebep olduğu sakatlıklar önlenebilir.

Her yeni doğan 1000 bebekten 10 ila 15 kadarında kalçasında çıkık ya da gelişim yetersizliği bulunmaktadır. Ülkemizde senede 1.300.000 doğum olduğu göz önüne alındığında yılda en az 13.000 bebeğin risk altında olduğu açıktır. Eskiden kalça çıkığı olan bebekler ancak yürüdükten sonra anlaşılırdı, ciddi ameliyatlar geçiren, aylarca alçıda kalan bu çocukların tamamen normale dönmeleri de her zaman mümkün olmazdı. 30-40 yaşlarında yine ciddi sorunlarla karşılaşırlardı. Çıkık olmayıp gelişmesi yetersiz olanlar ise hiç anlaşılmazdı ve yine 20-30 yaşlarından sonra şikayetler başlardı ve büyük ameliyatlar geçirmek zorunda kalırlardı.

Yeni doğan döneminde yapılan US muayenesi henüz kıkırdak yapının hakim olduğu bebeğin kalçasında çıkı ya da gelişim yetersizliğinin olup olmadığını anlamamızı sağlar ve hayatın ilk günlerinde tanı konulması çoğu zaman mükemmel bir tedavi yapılabilmesine olanak sağlar. Bu inceleme mümkün olan en erken dönemde yapılmalıdır. En geç bebek 10-15 günlük olana kadar yapılmasında fayda vardır. Göbeği düşer düşmez US muayenesi yaptırın diyebiliriz.

Ultrasonografi ile deneyimli bir çocuk ortopedistinin dahi dışarıdan muayene ile tanı koymasının zor olduğu yetersiz gelişmiş kalçaların gözden kaçırılması engellenmiş olur.

US sonucunda kalçaların mükemmel gelişmemiş olarak tespit edilen tüm bebekler derhal ortopedi uzmanına yönlendirilmeli ve tedavi sorumluluğu ortopedi uzmanı tarafından üstlenilmelidir. Hemen hemen hiçbir olumsuz etkisi olmayan çok kolay uygulanan bandajlarla birkaç ay içerisinde kalçaların mükemmel gelişimi sağlanabilir. Tabii ki çocukluk çağı boyunca bu bebeklerin gelişimi izlenmelidir. Ergenliğe kadar geçecek uzun yıllar boyunca da bazen gelişim yetersizlikleri ortaya çıkabilir. Bunları gözden kaçırmamak için belirli aralıklarla çocukların kalça gelişimleri gözlenmelidir.














 

   
Site İçeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Saygılarımızla.

Copyright © 1988-2024. Prof. Dr. Gazi Zorer. Tüm hakları saklıdır. Tekil :286015  Hit :662953  Online: 2  | Son Güncelleme : 19.03.2024.