BİLGİLENDİRME

Prof. Dr. Gazi Zorer

Büyüme Ağrıları





BÜYÜME AĞRILARI

Çocuklarda bacak ağrıları sık rastlanan bir şikayettir. Özellikle akşam saatlerinde dile getirilen bazen bir bacakta, bazen ikisinde birlikte gösterilen, bazen dizlerde, kimi zaman ayak bilekleri ya da baldırlarda lokalize edilen değişken özellikteki bu ağrılar çoğu zaman büyüme ağrıları olarak tanımlanan ağrılardır.

BÜYÜME AĞRILARININ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

  • 1. Zaman zaman ortaya çıkar, sürekli değildir. Birkaç gün üst üste olabildiği gibi, birkaç hafta hiç şikayet olmayabilir.
  • 2. Çocuk bacaklarında farklı yerleri gösterir. Bazen bir bacağı, bazen ikisini ya da dizleri veya ayak bileklerini, baldır veya uyluk bölgesinin değişik yerlerini gösterir.
  • 3. Yürümede herhangi bir aksama, topallama yoktur.
  • 4. Bacaklarda şişlik, kızarıklık, morarma gibi belirtiler olmaz.
  • 5. Genellikle akşam saatlerinde ortaya çıkar, bazen uykudan uyanarak da şikayetçi olurlar.
  • 6. Çoğu zaman çocuğa biraz ilgi gösterince şikayet ortadan kalkar ve uykuya dalarlar.




BÜYÜME AĞRILARI NEDEN ORTAYA ÇIKAR?

Çocuklarda kemiklerin uç kısımlarında büyüme plakları yer alır, kemiklerin uzaması buradan olur. Uzama ritmik değildir. Bir süre hiç uzama olmayabilir ya da kısa bir sürede daha fazla kemik uzaması oluşabilir. Bu hızlı uzama dönemlerinde kemiği zarı sinir dokusundan zengin olduğu için gerilmeye bağlı ağrı oluşumu ortaya çıkar. Bacaklarda uzun kemiklerin uçları diz ve ayak bileği çevresinde olduğu için çocuklar ağrıyı duydukları yer olarak en çok diz ve ayak bileklerini gösterir. Kalçadaki büyüme ağrıları da daha çok dizde gibi hissedilir.

BÜYÜME AĞRILARI BAŞKA HANGİ HASTALIKLAR İLE KARIŞABİLİR?

Öncelikle travmalar büyüme ağrıları ile karışabilir. Çocuklar çok hareketli oldukları için sürekli düşme ve çarpmalara maruz kalırlar. Travma sonucu oluşan durumlarda çoğu zaman o bölgede şişlik, hassasiyet, morarma gibi belirtiler ortaya çıkabileceği gibi, aksama da tabloya eşlik edebilir.

Enfeksiyon ve tümörler de diğer bir ağrı nedeni olabilir. Bu durumlarda ise bir bölgede aynı yerde ve sürekli bir ağrı söz konusudur. Orada şişlik, kızarıklık, ısı artışı olabilir. Ağrı süreklidir. Gece uykusu bozulur, bacağına tam yük veremediğinden aksama ortaya çıkabilir. Çocuğun genel durumunda değişiklikler olabilir. Sistemik ateş, huzursuzluk, iştahsızlık gibi belirtiler eşlik edebilir.

Bunların dışında eklemlerin bazı hastalıkları, kimi romatizmal ya da ortopedik bozukluklarda bacak ağrılarının nedenidir. Bu durumlarda da en önemli ayırt edici özellik ağrı olmasa bile aksama meydana gelmesidir.

NE YAPMALI?

Aksamaya neden olan, süreklilik arz eden, hep aynı bölgede hissedilen, basit önlemlerle geçmeyen ağrılar önemli ortopedik sorunların sonucu olarak ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda en kısa zamanda bir ortopedi uzmanına başvurulmalıdır.





 

   
Site İçeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Saygılarımızla.

Copyright © 1988-2024. Prof. Dr. Gazi Zorer. Tüm hakları saklıdır. Tekil :285653  Hit :662430  Online: 2  | Son Güncelleme : 19.03.2024.